W odpowiedzi na posta Kancelarii Sejmu na FB z dn. 23 marca 2017, w imieniu Ogólnopolskiego Strajku Kobiet informujemy, że:
– konferencja Strajku Kobiet, w której miały wziąć udział działaczki OSK z Elbląga, Puław, Siemiatycz, Węgorzewa, Sanoka, Gryfina, Rybnika, Sochaczewa, Wrocławia, Poznania i Warszawy oraz przedstawicielki Nowoczesnej, Platformy Obywatelskiej, Partii Zieloni, Partii Razem i Inicjatywy Polska, zaplanowana była w Sejmie, najpierw w Centrum Medialnym, a potem (po zmianie wynikłej z informacji od dziennikarzy, bojkotujących CM, która nastąpiła kilka godzin wcześniej) w budynku głównym Sejmu na godzinę 12.00.
– gdy przybyłyśmy do sejmowego Biura Przepustek o 11.30, okazało się, że nie ma nas na liście osób uprawnionych do wejścia; poszukiwanie odpowiedniego zgłoszenia trwało do godziny 12.00, kiedy to odnalazło się na biurku właściwego ministra w Kancelarii Sejmu i zostało poddane (już po planowej godzinie rozpoczęcia konferencji) rozważaniom, czy zgoda na wejście powinna być nam udzielona.
– o godzinie 12.25, czyli prawie pół godziny po planowanym rozpoczęciu konferencji, zaczęto nam wydawać przepustki, jednak nie do budynku głównego Sejmu, ale do Centrum Medialnego, miejsca dokładniej opisanego tutaj: https://oko.press/nowe-centrum-medialne-szereg-manipulacji-przeklaman-dokumencie-kancelarii-sejmu/
– posłanki J. Scheurig – Wielgus (.N) oraz Monika Wielichowska (PO) zgłosiły w tej sytuacji zamiar wprowadzenia nas do Sejmu jako swoich gościń (1 posłanka może wprowadzić 5 osób), jednak otrzymały odpowiedź odmowną, uzasadnioną „nie, bo nie”.
Przedłużające się rozmowy, negocjacje, „poszukiwanie” listy trwały dostatecznie długo, aby dziennikarze zainteresowani rozmową z nami udali się na odbywające się w tym czasie posiedzenia komisji sejmowych – i to uznajemy za powód obstrukcji zastosowanej przez Kancelarię Sejmu w odniesieniu do naszej konferencji.
Tematem konferencji, która przerodziła się w briefing pod szlabanem ze znakiem „STOP” miał być m. in. Międzynarodowy Strajk Kobiet 8 marca oraz szykany, jakie w małych i średnich miejscowościach spotykają organizatorki protestów. Niechlubnie do tych szykan dołączyła Kancelaria Sejmu, w którym większość ma partia regularnie pokazująca swój brak szacunku dla kobiet i ich spraw.

#StrajkKobiet #StrajkWszystkich #SolidarnośćNasząBroniąIMG_7593

UdostępnijShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone